Υλικό για ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

e-me

pinakas_anakoinvsevn.jpg

.jpeg

 
111.jpg
 

Laboratory of Special Vocational Education of Agios Dimitrios

final.jpg

EWWR23-Eeeek & 1st Gymnasium of Agios Dimitrios "When Trash becomes Art"

appy.png

Πρόγραμμα κολύμβησης

swimming 2

Ενημέρωση Εκπαιδευτικών

ΟΛΜΕ,   ΕΛΜΕ Ν. ΑΘΗΝΑΣ
ΣΕΕΠΕΑΑ,   ΠΟΣΕΕΠΕΑ,  ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

94491801 105354947824085 4510004630494642176 n

Σχολικά Προγράμματα 2020-2021

    

a.jpg  easy_cook.jpg

168907299_451744279426995_4319178746079446406_n.jpg

European School Radio

  

Εικονική Επιχείρηση

EDUcatering LOGO-SMALL 3s logo  froutoekplikseis logo  

  logo-702x459.jpg  ela_snack.jpg

HUNGRY_MINDS_LOGO.jpg

comenius logo

one-team-logo

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην ΕΛΒΑΛ (Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου)
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Την Τρίτη 3/12/19, 22 μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου με 5 συνοδούς καθηγητές πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου. Εκεί τους υποδέχθηκε η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μετά από ένα φιλικό και εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλους ξεκίνησε την ξενάγηση της στους χώρους της ΕΛΒΑΛ. Αρχικά ανεβήκαμε σε μια ευρύχωρη αίθουσα με πάγκους και τραπέζια δραστηριοτήτων όπου και έγινε η ενημέρωση σχετικά με το πώς παράγεται το αλουμίνιο ( πρώτη ύλη, επεξεργασία, τελικό προϊόν) και την ανακύκλωση του αλουμινίου.

Το αλουμίνιο παράγεται από τον βωξίτη που είναι πέτρωμα.

  • Μετά από μια πρώτη επεξεργασία ο βωξίτης μετατρέπεται σε αλουμίνα
  • Στην συνέχεια μετατρέπεται σε πρωτόχυτο αλουμίνιο
  • Έπειτα σε δευτερόχυτο αλουμίνιο
  • Και γίνεται φύλλο αλουμινίου
  • Το φύλλο αλουμινίου το πιέζουν πολύ ώστε να γίνει ρόλο αλουμινίου
  • Το ρόλο αλουμινίου έχει το κατάλληλο πάχος και είναι έτοιμο να μετατραπεί σε κουτάκια αλουμινίου
  • Τα κουτάκια αυτά προορίζονται για αναψυκτικά, μπύρες, κτλ. Ωστόσο χρειάζεται να γνωρίζουμε μερικές πληροφορίες για να μην τα συγχέουμε με τα κουτάκια που είναι φτιαγμένα από σίδερο.
  • Αξίζει να τονίσουμε πως μόνο το κουτάκια από αλουμίνιο μπορούν να ανακυκλωθούν γι αυτό και υπάρχουν μερικοί τρόποι να τα διακρίνουμε από αυτά του σιδήρου, τα οποία δεν ανακυκλώνονται.

Οι τρόποι διάκρισης μεταξύ κουτιών αλουμινίου και κουτιών σιδήρου είναι οι παρακάτω.
1. Τα κουτάκια αλουμινίου είναι πιο ελαφριά (13 γρ.) από αυτά του σιδήρου (30 γρ).
2. Τα κουτάκια του αλουμινίου είναι πιο μαλακά και σπάνε εύκολα ( τσαλακώνονται) ενώ τα κουτάκια του σιδήρου είναι πιο σκληρά και δεν σπάνε
3. Τα κουτάκια του αλουμινίου έχουν πιο γυαλιστερό πάτο από τα κουτάκια του σιδήρου των οποίων ο πάτος είναι θαμπός
4. Τα κουτάκια του αλουμινίου τα οποία και ανακυκλώνονται όπως αναφέραμε αναγράφουν πάνω στην συσκευασία με λατινικούς χαρακτήρες το σήμα της ανακύκλωσης και μέσα σε αυτόν τα γράμματα (alu), ενώ τα κουτάκια του σιδήρου αναγράφουν πάνω στην συσκευασία με λατινικούς χαρακτήρες το Fe
5. Τέλος τα κουτάκια του αλουμινίου δεν μαγνητίζονται ενώ τα κουτάκια του σιδήρου μαγνητίζονται. Για τον λόγο αυτό, στο μηχάνημα που γίνεται η διαλογή των κουτιών υπάρχει ένας μεγάλος μαγνήτης. Για να μαγνητίζονται και να αποβάλλονται τα κουτιά του σιδήρου και να μένουν μόνο τα κουτιά του αλουμινίου προς ανακύκλωση.

Κάτι άλλο που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ένα κουτάκι αλουμινίου μπορεί να ανακυκλωθεί άπειρες φορές. Και ότι από την στιγμή της ανακύκλωση του μέχρι να ξαναβρεθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ χρειάζεται μόνο 60 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως η ανακύκλωση του αλουμινίου απαιτεί 95% λιγότερη ενέργεια από ότι αν παραγόταν ξανά από την αρχή ( δηλαδή από το πέτρωμα). Γι’ αυτό και η ανακύκλωση είναι τόσο φιλική μέθοδος για το περιβάλλον.

Τα κουτιά του αλουμινίου τα οποία οι πολίτες τοποθετούν σε κάδους ανακύκλωσης μεταφέρονται από ειδικά φορτηγά ανακύκλωσης στα διάφορα σημεία διαλογής. Εκεί με την βοήθεια των μαγνητών διαχωρίζονται από τις συσκευασίες που είναι φτιαγμένες από σίδερο, και συμπιέζονται ώστε να σχηματίσουν ένα κύβο. Κάθε κύβος αποτελείται από 350 αλουμινένια κουτάκια. Αυτοί οι κύβοι στοιβάζονται στα φορτηγά και μεταφέρονται στο κεντρικό εργοστάσιο στα Οινόφυτα. Τοποθετούνται σε μεγάλα καζάνια με υψηλή θερμοκρασία, λιώνουν και περνούν ξανά από την φάση του πρωτοχυτου και δευτεροχυτου αλουμινίου μέχρι να γίνουν ξανά ρολό αλουμινίου και κουτάκια.