Ενημέρωση Εκπαιδευτικών

ΟΛΜΕ,   ΕΛΜΕ Ν. ΑΘΗΝΑΣ
ΣΕΕΠΕΑΑ,   ΠΟΣΕΕΠΕΑ,  ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.

Εικονική Επιχείρηση

EDUcatering LOGO-SMALL

3s logo              froutoekplikseis logo 

European School Radio

  

Ακούστε την εκπομπή των μαθητών μας αφιέρωμα στη δεκαετία του 80... εδώ

comenius logo

one-team-logo

Μαγειρική

Τη φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε μια σπουδαία συνεργασία μεταξύ της Κοινωνικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα της δομής του Κοινωνικού Συσσιτίου του Δήμου Αγίου Δημητρίου και του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι τελειόφοιτοι μαθητές του Εργαστηρίου Μαγειρικής ανέλαβαν να ετοιμάζουν, να συσκευάζουν και να παραδίδουν το επιδόρπιο που δίνεται στους ωφελούμενους πολίτες του Κοινωνικού Συσσιτίου κάθε Παρασκευή. 

Η συνεργασία αυτή του Δήμου με το ΕΕΕΕΚ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην τοπική κοινωνία, της εμπλοκής τους στη ζωή της πόλης, υποστηρίζοντας παράλληλα ευπαθείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες.Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Αγίου Δημητρίου για την θερμή υποστήριξή του στο εκπαιδευτικό έργο μας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πρακτικής άσκησης των μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγίου Δημητρίου, οι τελειόφοιτοι μαθητές του εργαστηρίου Μαγειρικής, συμμετέχουν και φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης το οποίο διεξάγεται στο γειτονικό μας φούρνο, τον “Φούρνο Δασκαλάκη”.

Η επιχείρηση “Φούρνος Δασκαλάκη”, δραστηριοποιείται στην περιοχή μας από το 2012 προσφέροντας, κατά γενική ομολογία, ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Τα τελευταία 4 χρόνια, ο φούρνος άνοιξε τις πόρτες του και στα παιδιά μας και “αγκάλιασε” με τρόπο απαράμιλλο τις ειδικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Οι ιδιοκτήτες Νίκος και Κατερίνα και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δέχονται τους μαθητές μας στον χώρο εργασίας τους με ιδιαίτερη θέρμη και τους καθοδηγούν ακούραστα στην εκπαίδευσή τους στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών, καθώς και στις βοηθητικές εργασίες του αρτοποιείου.

Η συνεργασία του σχολείου μας με το αρτοποιείο δίνει στους μαθητές μας τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις προ-επαγγελματικές τους δεξιότητές και να εξοικειωθούν στην πράξη με το εργασιακό περιβάλλον. Τους βοηθάει επίσης να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει κατά τη φοίτησή τους στο εργαστήριο Μαγειρικής του σχολείου και να τις εφαρμόσουν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης, του Συλλόγου Διδασκόντων και των μαθητών του σχολείου μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για τη συμβολή της επιχείρησης “Φούρνος Δασκαλάκη” στην ουσιαστική εκπαίδευση των μαθητών μας.

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, μαθητές από όλα τα εργαστήρια του σχολείου μας, επισκέφτηκαν μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους το εκπαιδευτικό κέντρο “ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ” στον Άγιο Δημήτριο. 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016, το σχολείο οργάνωσε ενημερωτική συνάντηση με τίτλο “Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην απασχόληση για τα άτομα με αναπηρία: Εφαρμογή στην Πράξη” με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και ομιλίες εκπροσώπων συλλόγων, εργαζόμενων ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και μιας τελειόφοιτης μαθήτριας του σχολείου μας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της καφετέριας του σχολείου, η οποία λειτουργεί για τρίτο συνεχές έτος με στόχο την εκπαίδευση μαθητών του εργαστηρίου Μαγειρικής σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Στην προετοιμασία και στην ολοκλήρωση του χώρου της καφετέριας “Αερόστατο”, όπως ονομάστηκε μετά από ψηφοφορία, αλλά και στην διοργάνωση των εγκαινίων της, συνέβαλαν πολλοί.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην εταιρία Ν. Γεωργόπουλος ΙΚΕ για την χορηγία της επαγγελματικής μηχανής καφέ, εξοπλισμού και αναλώσιμων, την εταιρία Σπίνος για την χορηγία καφέ εσπρέσσο-καπουτσίνο, το Μουσικό Σχολείο Πειραιά για τη ζωντανή μουσική κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο που συνεργάστηκε με το σχολείο  μας για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των στολών εργασίας των μαθητών, τους Ζωγράφους σε Δράση για τα Παιδιά που ζωγράφισαν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς το φουαγιέ της καφετέριας, το εργαστήριο Μαγειρικής που διοργάνωσε το catering της εκδήλωσης, το ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω και το σύλλογο Ερμή για την παραχώρηση επαγγελματικού εξοπλισμού, το Εργαστήριο Κεραμικής και τους εκπαιδευτικούς Καλλιτεχνικών για τη δημιουργία του λογότυπου, τη διακόσμηση του χώρου και το ζωγράφισμα των τραπεζιών, το εργαστήριο Υδραυλικής για το βάψιμο του εσωτερικού χώρου της καφετέριας, το εργαστήριο Κηπουρικής για το στολισμό του χώρου με φυτά και το εργαστήριο Ξυλουργικής για την κατασκευή των βάσεων των μενού και τη δημιουργία του “Παραδοσιακού Καφενείου” που κοσμεί το φουαγιέ της καφετέριας.

Οι μαθητές του εργαστηρίου Μαγειρικής προετοιμάζονται μέσα από παιχνίδια ρόλων στο χώρο του εργαστηρίου Μαγειρικής προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πρακτικής τους άσκησης. Μοιράζονται και ανταλλάσουν μεταξύ τους ρόλους πελάτη και εργαζόμενου, αναπαριστώντας τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες ενός αρτοποιείου. Έτσι επιτυγχάνεται η ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων μαθητών με στόχο να εμπλακούν φυσικά αλλά και νοητικά στη διαδικασία της μάθησης.