Ενημέρωση Εκπαιδευτικών

ΟΛΜΕ,   ΕΛΜΕ Ν. ΑΘΗΝΑΣ
ΣΕΕΠΕΑΑ,   ΠΟΣΕΕΠΕΑ,  ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.

Εικονική Επιχείρηση

EDUcatering LOGO-SMALL

3s logo              froutoekplikseis logo 

European School Radio

  

Ακούστε την εκπομπή των μαθητών μας αφιέρωμα στη δεκαετία του 80... εδώ

comenius logo

one-team-logo

Μαγειρική

Στο Εργαστήριο Μαγειρικής φτιάχνουμε πασχαλινά αυγά.

Ενόψει των εορτών, τα εργαστήρια Μαγειρικής και Κεραμικής του σχολείου μας δημιούργησαν  Πασχαλινές συνθέσεις, οι οποίες προσφέρθηκαν στη συνέχεια από τους μαθητές του εργαστηρίου Μαγειρικής στη Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, στη Δ/ντρια Δ/θμιας Εκπ/σης Δ’ Αθήνας, στο  Γραφείο ΕΕ Δ’ Αθήνας και στους χορηγούς του σχολείου μας.

Στις 30/3/2014 το Εργαστήριο Μαγειρικής- Ζαχαροπλαστικής πραγματοποιήσε εκπαιδευτική εκδρομή στο Βιωματικό Πάρκο Paradise Park. 
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Πολιτίδου Έφη και Παληάμπελου Σαββούλα, σε συνεργασία με γονείς.

Τα παιδιά έκαναν βόλτα στη φάρμα με τα ζώα, όπου είχαν την ευκαιρία να χαϊδέψουν, να αγκαλιάσουν και να ταΐσουν κατσικάκια, πρόβατα, μικρά πόνυ, μοσχαράκι, ελαφάκι, κουνελάκια, κότες και χήνες. Σ’ όλη αυτή την βόλτα είδαν ελαιόδεντρα, αμπέλια, δεντράκια με ακτινίδια και κήπους ζαρζαβατικών. Συμμετείχαν στο άρμεγμα της κατσίκας και γνώρισαν τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων γάλακτος. Συγκεκριμένα με το γάλα που πήραν έφτιαξαν τυρί φέτα, έπηξαν γιαούρτι και χτύπησαν το γάλα με το παραδοσιακό μποτινέλο για να βγάλουν βούτυρο. Δοκίμασαν τα κύρια ελληνικά τυριά (φέτα, κασέρι) καθώς και γιαούρτι. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παιχνίδια προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών πχ: (τσουβαλοδρομίες, χρωματιστά μπαλάκια).

Συνολικά, τα παιδιά έμαθαν για:
• τα ζώα που παράγουν γάλα
• την παρασκευή τυριού και τα είδη των τυριών (φέτα, κασέρι, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, λαδοτύρι...)
• την παρασκευή γιαουρτιού
• την παρασκευή βουτύρου
• τα παραδοσιακά εργαλεία του τυροκόμου
• τη σημασία των γαλακτοκομικών στη διατροφή μας

 

Περιγραφή Paradise Park:

Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον 20.000 τ.μ. δημιουργήσαμε με μεράκι, ένα πρότυπο βιωματικό πάρκο, το Junior Paradise. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στα παιδιά γνώσεις και εμπειρίες μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που έχουν γράψει την ιστορία του τόπου και του πολιτισμού μας, αλλά τείνουν να εξαλειφθούν από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Ο ξεχωριστός κόσμος που δημιουργήσαμε φιλοδοξούμε να αποτελέσει ερέθισμα δημιουργικής σκέψης και φαντασίας για χιλιάδες παιδιά. Η αγάπη μας για τα παιδιά, το εξειδικευμένο προσωπικό και οι ασφαλείς εγκαταστάσεις μας θα δώσουν στα παιδιά τη χαρά της μάθησης μέσα από το παιχνίδι.  Είμαστε 1500μ. από την Εθνική οδό και Αττική οδό έχοντας την έγκριση όλων των κρατικών φορέων (Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, Γενική γραμματεία Αθλητισμού, Δήμος Αχαρνών, Πυροσβεστική & Υγειονομική υπηρεσία) και διαθέτουμε πάρκινγκ 3000τ.μ.

mamalakis1

Την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 ο καταξιωμένος και τόσο αγαπητός σε όλους μας Σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, επισκέφτηκε το σχολείο μας, μετά από σχετική πρόσκληση από τους καθηγητές του εργαστηρίου Μαγειρικής. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να τονώσει με την παρουσία του το διαθεματικό πρόγραμμα που υλοποιείται την τρέχουσα σχολική χρονιά από το εργαστήριο Μαγειρικής, σε συνεργασία με το εργαστήριο Κηπουρικής, με θέμα “Η ελιά και ο πλούτος της”. Ο κύριος Μαμαλάκης έφτασε στο σχολείο μας στις 11 το πρωί, μίλησε στο αμφιθέατρο σε όλους τους μαθητές της μαγειρικής για την ελιά, τα παράγωγά της και τη χρήση τους στη μαγειρική τέχνη και στη συνέχεια υλοποιήσε μαζί με τους μαθητές που παρακολουθούν το διαθεματικό πρόγραμμα, μέσα σε κλίμα άριστης συνεργασίας, ένα υπέροχο μπριάμ! Έπειτα, απάντησε με χαρά στις ερωτήσεις των μαθητών.

Παράλληλα, στον χώρο του εργαστηρίου Μαγειρικής, η ομάδα που υλοποιεί την πρακτική της άσκηση στον φούρνο της γειτονιάς μας, υλοποίησε υπό την εποπτεία του ιδιοκτήτη του φούρνου κ. Νίκου Δασκαλάκη δύο λαχταριστές συνταγές ελαιόψωμου. Το αποτέλεσμα....εξαιρετικό!

Λίγο πριν το τέλος της επίσκεψης του, ο  κ. Μαμαλάκης συνάντησε όλους τους μαθητές στο προαύλιο του σχολείου και υπέγραψε πολλά αυτόγραφα. Οι μαθητές όλων των εργαστηρίων του πρόσφεραν με τη σειρά τους ένα δείγμα από τις χειροποίητες δημιουργίες τους.  Φεύγοντας μας υποσχέθηκε πως θα μας ξανάρθει σύντομα! Ελπίζουμε την επόμενη φορά να τον έχουμε περισσότερο χρόνο κοντά μας.

O Ηλίας Μαμαλάκης μίλησε για την επισκεψή του στο σχολείο μας στη ραδιοφωνική του εκπομπή Στο Κόκκινο στις 17 Μαρτίου. Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή κάνοντας κλικ εδώ.