Ενημέρωση Εκπαιδευτικών

ΟΛΜΕ,   ΕΛΜΕ Ν. ΑΘΗΝΑΣ
ΣΕΕΠΕΑΑ,   ΠΟΣΕΕΠΕΑ,  ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.

Εικονική Επιχείρηση

3s logo              froutoekplikseis logo 

European School Radio

  

Ακούστε την εκπομπή των μαθητών μας αφιέρωμα στη γιορτή των ερωτευμένων  εδώ

comenius logo

one-team-logo

Εκδηλώσεις

Στις 25/01/2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον χώρο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγίου Δημητρίου η ομιλία του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου με τίτλο «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Εφήβων και Νέων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και Νοητική Υστέρηση».

Ο διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, κ. Παπαθανασίου Ζήσης, έριξε φως στις επικρατούσες στάσεις της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας απέναντι στις σχέσεις των δύο φύλων, στην ταυτότητα αυτής τα τελευταία χρόνια καθώς και στην σεξουαλικότητα και πώς αυτή εκφράζεται μέσα σε αυτήν. Η ομιλία συνεχίστηκε με την εισήγηση της ψυχολόγου κ. Πανταζοπούλου Νικολέτας, η οποία αναφέρθηκε κατατοπιστικά στον τρόπο που πρέπει να γίνεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τυπικής ανάπτυξης και μη από τους γονείς, στον σεβασμό που οφείλεται να δοθεί στην ανάγκη βίωσης και έκφρασης της σεξουαλικότητας αλλά και τα όρια που πρέπει να μπουν για να προστατεύσουμε την υγιή σεξουαλική έκφραση και συμπεριφορά των παιδιών με απώτερο στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των πτυχών της ατομικότητας τους.

Οι προβληματισμοί γονέων και εκπαιδευτικών έδωσαν έναυσμα για μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων που φώτισε πτυχές αυτού του σύνθετου θέματος. Εκτιμούμε πως η επιτυχία της ομιλίας συνοψίζεται στην ευκαιρία που δόθηκε στους γονείς των παιδιών να μοιραστούν και να εκφράσουν ανοιχτά την αγωνία τους, να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες για το πώς να διαχειριστούν την σεξουαλική έκφραση και συμπεριφορά των παιδιών τους και να γνωρίσουν πού μπορούν να απευθυνθούν για σχετικά ζητήματα, εφόσον το έχουν ανάγκη.

Τα άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές και νοητική υστέρηση έχουν αντιμετωπιστεί από την κοινωνία ως ασεξουαλικά ή υπερμετρα σεξουαλικά και ως εκ τούτου έχουν σκόπιμα παραπληροφορηθεί  ή καταπιεστεί σχετικά με την εκφραση της σεξουαλικότητάς τους. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η παραπάνω άποψη αποτελεί μύθο. Τα άτομα  με νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές είναι σεξουαλικά όντα, όπως και τα άτομα τυπικής ανάπτυξης και ο αποκλεισμός τους από την ενημέρωση για θέματα σεξουαλικότητας  δεν θα αποτρέψει την έκφραση σεξουαλικών συμπεριφορών.

Ωστόσο, οι γνωστικές δυσκολίες, οι ελλιπείς κοινωνικές δεξιότητες, η δυσκολία στην κατανόηση και την δημιουργία σχέσεων με τους άλλους  και η περιορισμένη πρόσβαση σε μέσα παροχής πληροφοριών καθιστούν δυσκολότερη την κατάλληλη έκφραση της σεξουαλικότητας  τους και την ψυχοσεξουαλική τους ωρίμανση, προβληματίζοντας γονείς και ειδικούς για την σωστή διαχείριση των σεξουαλικών συμπεριφορών των παιδιών αυτών.

Θέματα που αφορούν  την σεξουαλική υγεία, την εξερεύνηση και λειτουγία του σώματος, την έκφραση της σεξουαλικότητας, την αυτοικανοποίηση, την ερωτική συνεύρεση, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την αντισύλληψη και τα ιδιωτικά μέρη του σώματος εντάσσονται σταδιακά και κατά περίπτωση στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οποία προϋποθέτει την ενημέρωση και τη συνεργασία γονέων και ειδικών.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπτυξιακές διαταραχές και νοητική υστέρηση, το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο διοργανώνει ομιλία με θέμα τη "Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση των εφήβων και Νέων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και Νοητική Υστέρηση".   

Τα θέματα που θα αναλυθούν περιλαβάνουν:
     - Έννοια της Σεξουαλικότητας
     - Σεξουαλική Ανάπτυξη
     - Σεξουαλικότητα και Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση εφήβων και νεων με ΔΑΦ και Νοητική Υστέρηση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγίου Δημητρίου τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 18:00 και θα έχει διάρκεια 2 ώρες.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας-Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Νικολέτα Πανταζοπούλου
Ψυχολόγος